Budva i H. Novi rekordno

Bez autora
Aug 30 2011

Na području Budve sada boravi 35.000 turista, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine. Taj broj je mnogo veći, jer TO Budva nema podatke o turis­tima u privatnom smještaju, koji raspolaže sa oko 70.000 kreveta. U TO kažu da se već može govoriti o rekordima kako po broju noćenja, tako i finansijskim efektima. Na hercegnovskoj rivijeri trenutno boravi 12.355 prijavljenih gostiju, što je za pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a povećanja se bilježe u svim vidovima smještaja. Prema današnjim podacima gradske Turističke organizacije od ukupnog broja gostiju 10.940 su sa stranim putovnicama i više ih je za šest posto nego lani u istom razdoblju, dok je domaćih 1.415, što je na prošlogodišnjem nivou. Najviše gostiju registrovano je u domaćoj radinosti gdje boravi 7.492, dok hotelski smještaj koristi 3.516 gostiju, što je za sedam odnosno dva posto više nego lani. Broj gostiju u odmaralištima veći je za tri posto i u njima je evidentirano 1.027 turista.

Budva i H. Novi rekordnoNa području Budve sada boravi 35.000 turista, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema nezvaničnim podacima, taj broj je mnogo veći, jer TO Budva nema podatke o turis­tima u privatnom smještaju, koji raspolaže sa oko 70.000 kreveta.

U TO kažu da se već može govoriti o rekordima kako po broju noćenja, tako i finansijskim efektima.

Više turista i u Novom

Na hercegnovskoj rivijeri trenutno boravi 12.355 prijavljenih gostiju, što je za pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a povećanja se bilježe u svim vidovima smještaja.

Prema današnjim podacima gradske Turističke organizacije od ukupnog broja gostiju 10.940 su sa stranim putovnicama i više ih je za šest posto nego lani u istom razdoblju, dok je domaćih 1.415, što je na prošlogodišnjem nivou.

Najviše gostiju registrovano je u domaćoj radinosti gdje boravi 7.492, dok hotelski smještaj koristi 3.516 gostiju, što je za sedam odnosno dva posto više nego lani. Broj gostiju u odmaralištima veći je za tri posto i u njima je evidentirano 1.027 turista.

Najveće povećanje broja gostiju u odnosu na isti period prošle godine zabilježen je u auto kampovima gdje boravi 320 gostiju. Broj kampera je za osam posto veći nego lani čemu svakako doprinosi lijepo vrijeme.

Kako meteorolozi i za narednu sedmicu najavljuju toplo vrijeme, a i cijene su snižene za oko 20 odsto, za očekivati ​​je da i dalje bude dobra posjeta turista.

Nacionalni park Durmitor posjetilo oko 50 hiljada turista

Dobra turistička sezona odrazila se i na posjetu nacionalnim parkovima. Nacinonalni park Durmitor je ugostio 50 hiljada gostiju, na Biogradskom jezeru ih je bilo manje, a na Skadarskom 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Nacionalnog parka Durmitor Tomo Pajović kaže da ne pamti veći broj turista, njih oko 50 hiljada.

"Nacionalni park Durmitor imao je veoma dobru posjetu u ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni. Veoma smo zadovoljni jer je posjeta bila rekordna. Nijesmo imali nekih posebnih problema, evo ni požara nije bilo. Možemo da ocijenimo da je sezona bila izuzetno dobra. Imali smo oko 50 hiljada posjetilaca koje smo evidentirali", rekao je za Radio Antenu M Pajović.

Prema njegovim riječima najviše gostiju kada je splavaranje u pitanju bilo je iz Izraela, Francuske, Poljske, Rusije, Slovenije i iz Srbije.

Kada je planinarenje u pitanju najviše ih je bilo iz Poljske, Francuske, Rusije kao i iz regiona.

Posjeta Nacionalnom parku Biogradsko jezero bila je manja u odnosu na lani.

Prema riječima šefa čuvarske službe Mila Rnkovića to i ne čudi jer je novi put ka Žabljaku uslovio manji broj turista u drugim nacionalnim parkovima.

"Očekivali smo jul i avgust malo više, međutim očigledno da je ovaj zastoj zbog radova na putu između Srbije i Crne Gore i novi put Risan-Žabljak oduzeo jedan procenat Nacionalnom parku Biogradska gora. Vikendi su veoma jaki, dolaze ljudi iz Podgorice i sa primorja. To su naši redovni gosti", naglasio je Rnković.

Skadarsko jezero je zbog svoje specifičnosti a i zbog blizine mora ovog ljeta imao 20 odsto više posjetilaca. Direktor Zoran Mrdak vjeruje da će postezona potrajati ako je bude i na primorju

"Mi na današnji dan imamo nekih 20 odsto više posjetilaca u odnosu na 2010. Predsezona je bila veoma dobra. U maju i junu je bilo čak 60 odsto više gostiju. Ukoliko postsezona bude dobra u hotelima na budvanskoj rivijeri sigurno je da će biti dosta tih organizovanih posjeta i na Skadarskom jezeru", smatra Mrdak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik